Pavlova

#Masas, panes y repostería 12 febrero 2021


En la classe dedicada a celebrar l'amistat que varem fer dimececres vaig voler fer una adaptació d'una tarta Pavlova. Un postre no ha de faltar mai en una celebració i aquest en especial va dedicat a les meves amigues celíaques, ja que no porta gluten!


La tarta Pavlova té els seus orígens a Austràlia. Diuen que en honor a la famosa ballarina russa Ana Pavlova que l'any 1926 va estar de gira per Nova Zelanda i Austràlia. El xef de l'hotel on s'allotjava la va crear especialment per ella! fixant-me bé... podriem dir que aquests disc de merenga podrien recordar a un  "tutú" de ballarina... no?


Comencem amb la recepta! al final hi trobareu alguns consells i comentaris.


Ingredients


300 g sucre blanc


6 clares d'ou L a temperatura ambient


1 culleradeta cafè de cremor tartaro*


2 cullerades rases soperes de Maicena


1 culleradeta postre de vinagre blanc


1 culleradeta postre de cacao pur en pols


400 g de nata min. 35% M.G. ben freda


225 - 250 g gerds, maduixes...


xocolata ratllada i fulletes de menta per decorar


Preparació


1. Pre-escalfa el forn a 150º (dalt i baix). 


2. Anem a dibuixar sobre paper de forn, els cercles que ens faran de base dels discs per formar la Pavlova. En el meu cas he optat per fer-les individuals o per 2 persones... o bé pots optar per fer-ne una de gran i tallar després porcions. Per racions petites jo he dibuixat 8 cercles de 10cm aprox diàmetre (4 + 4 : 2 papers), en el cas de gran faria 2 cercles d'uns 20-24cm diàmetre (1 + 1: 2 papers). Ens podem ajudar d'un motlle o plat per dibuixar-los.  Tombem el paper de forn de manera que la part dibuixada ens quedi a sota i no estigui en contacte amb l'aliment i les posem sobre unes safates de forn.


3. Posem 150gr de sucre en el vas i pulveritzem 15seg/vel. 9. Retirem i reservem.


4. Posem els 150gr de sucre restant i pulveritzem 15seg/vel.9. Retirem i reservem juntament amb l'anterior.


5. Posem la papallona sobre les ganivetes i hi afegim les clares d'ou i el cremor tártaro. Programem 5min/37º/vel. 3.5


6. Tornem a programar 5min/37º/vel. 3.5 i retirem el cubilet. Mentres va batent anirem afegint cullerades del sucre que tenim reservat. S'ha d'anar fent lentament... jo comptava 15 segons entre cullerada i cullerada!


7. Programem 40 seg/vel. 3 i mentres hi afegirem la maicena i després el vinagre. Retirem la papallona.


8. Amb l'ajuda d'una cullera anem posant la merenga sobre dels cercles que tenim dibuixats. Unes 2-3 cullerades per cercle i sense allisar-ho. En el cas que feu l'opció de discs grans, meitat i meitat aprox. Espolvorejem amb l'ajuda d'un colador de malla fina el cacao per sobre.


9. Posem les safates al forn 10min a 150º i després baixem la temperatura a 120º durant 1hora. Una vegada acabat el temps és important no obrir el forn i deixar que es refredi lentament fins que el forn quedi fred, així evitarem que se'ns esquerdin. Tingues també present que les merengues creixen al coure, per tant deixa 1 rengla lliure entre safata i safata (sobretot si fas la versió gran)


Muntatge


10. Amb el vas net i sec, montarem la nata. Sobretot ha d'estar ben freda. Posem les papallones, afegim la nata i posem velocitat 3,5 sense programar temps. Parem quan veiem que la nata està muntada amb cura de no passar-nos. Treiem el cubilet i anem controlant pel forat de la tapa. En 1 min. aprox estarà llesta pero depen molt de la temperatura i la MG de la nata, per això no us puc donar un temps exacte. Una vegada muntada la posem en una màniga pastissera.


11. Agafem un disc de merenga i fem unes flors amb la nata muntada i hi posem uns gerds. Tapem amb un altre disc posem una mica més de nata i gerds. Ratllem una mica de xocolata per sobre i unes fulletes de menta. Servir de seguida.


Notes:


- El cremor tartaro és un estabilitzant que ens ajuda a que les clares muntades ens quedin més fermes i ens aguantin més temps. També el podem utilitzar per muntar la nata. En el cas de no tenir-te podriem posar unes gotes de suc de llimona o en el cas de la nata 1 cullerada de formatge cremós. Podeu trobar-ne a les botigues especialitzades de reposteria o en grans superfícies.


- Podeu preparar amb antel·lació els discs de merenga. Si els guardeu en un recipient hermètic us aguantaran uns dies perfectes. El muntatge si que s'ha de fer més a últim moment ja que la nata i les fruites us podrien estovar els discs de merenga. El contrast de textures (cruixent/suau) i de gustos (dolç/àcid) és boníssim.


- Aquesta és una versió de Pavlova pero en podeu trobar més a la plafaforma de Cookidoo. Només heu de posar al buscador Pavlova i treieu el filtre dels països, us en sortiran moltíssimes!!! 


Propostes de Pavloves a cookidoo


Bon profit!